Loading
Affichebeeld Closer zonder copy

Closer/dichterbij

vr 13 dec
19u00

Maarschalk Gérardstraat 4

Antwerpen

Over de voorstelling

Vrijdag 13 december: Souper Surprise

Zaterdag 14 december: Closer Festival

Timetable zaterdag

Stef Kamil Carlens solo

Stef Kamil Carlens (dEUS ‑en Zita Swoon oprichter) is een begenadigd gitarist met een stem die doorheen de jaren alsmaar dieper en warmer is geworden.

In zijn solo show omringt hij zich met een keur aan opmerkelijke instrumenten.
Het geheel vormt een kleurrijke biotoop waarin de rijke verbeeldingswereld van de songs uit zijn repertoire kan gedijen.

Met Big Whale, zijn bewerking van Kommil Foo’s nummer Potvis is het alsof je de gestrande kolos roerloos in het zand ziet liggen.

Wim Helsen

De rode draad tussen deze Germanist, leraar, acteur, veelbekroond cabaretier, schrijver, vriend van de poëzie en presentator van Winteruur is zijn liefde voor taal en het geschreven woord.

Op een walvisavond naar aanleiding van de 200ste verjaardag van cultschrijver Melville kan Wim Helsen dus enkel schitteren.

Eerder toverde hij voor een kindervoorstelling een lijnbus om tot een walvis, dus hij is niet aan zijn proefstuk toe.

Wat hij deze keer zal brengen, wordt pas duidelijk daar en dan, maar u kan gerust zijn: de man komt in vrede.
Ik wil mijn publiek goesting geven om te leven”, liet hij ooit optekenen. Language for Lust for Life, zoiets. Daar hebben we zin in.

Koen De Sutter, Nico Sturm & Robby Cleiren brengen Moby Dick

Drie acteurs brengen drie monologen. Moby Dick in drie akten, bewerkt door Bram Van Moorhem:

Koen De Sutter speelt Vader Mapple in De Preek.
Nico Sturm speelt Ishmaël in De Walviswacht.
Robby Cleiren speelt Kapitein Achab in De Symfonie.

Bram Van Moorhem en Hester Bolle begeleiden live soundscapes.

Bram Van Moorhem

Bram is naast zanger-componist bij zijn band The Golden Glows ook tekstsmid met een oceanisch diepe liefde voor walvissen.

In 2008 werd hij betoverd door Moby Dick en hij zweert, net zoals kapitein Achab, niet te rusten voor hij de witte walvis gevangen heeft in een muziekalbum.

Nele Needs A Holiday

Nele Needs A Holiday is een tragikomisch songschrijver die probeert uit te zoeken waar ze de handleiding van het leven gelegd heeft.

Ze onderneemt voortdurende pogingen om die onbegrijpelijke warboel genaamd menselijke relaties te ontcijferen.

Dit levert herkenbare liedjes vol zelfrelativering op en voor de gelegenheid zelfs twee gloednieuwe walvis-songs.

Roy Aernouts

Roy Aernouts is naast acteur ook zanger, muzikant en scenarist. In die laatste hoedanigheid.

Delphine Lecompte

Delphine Lecompte schreef negen dichtbundels die bol staan van onversaagde walvisvaarders en naargeestige scheepsherstellers.

Haar vijfde bundel heet De Baldadige Walvis. Haar lievelingsboek is Moby Dick, maar ze hield ook van de verfilming met Gregory Peck als captain Ahab. En laten we Pinocchio en Jonah niet vergeten!

Benjamin Abel Meirhaeghe

Benjamin Abel Meirhaeghe is regisseur en performer. Hij studeerde af aan de opleiding performance-art aan de toneelacademie van Maastricht en maakte indruk met zijn afstudeervoorstelling The Ballet (2018). Daarnaast fungeert hij als autodidacte countertenor in zijn eigen muzikale performances die het klassieke popconcert uitdagen. In april 2020 gaat Meirhaeghe in premiére met A Revue een productie van Opera Ballet Vlaanderen, detheatermaker, Vooruit en LOD.

Meirhaeghe ziet het theater als een teletijdmachine met zichzelf daarin als spelmeester.

Voor Closer vertrekt hij vanuit The Lonely Wale, een walvis die op 52 hertz communiceert. Zijn soortgenoten doen dat op 47 hertz waardoor hij voor hen onhoorbaar is. De gezangen van Benjamin Abel Meirhaeghe zijn anders dan bij de walvis wel waar te nemen, maar even droefgeestig zoekt hij naar begeerte.

Hester Bolle

Hester studeerde klassieke viool aan het conservatorium van Antwerpen en Gent en sounddesign aan de Academie van Antwerpen. Als elektronisch muzikante maakte ze drie jaar live deel uit van de band Oaktree, maar nu concentreert ze zich volledig op haar eigen project Monomono.

Chantal Acda en Jony Overdijk

Zangeres Chantal Acda en mezzosopraan Jony Overdijk brengen een ode aan de walvis. Ze zingen over hoe hoe ze walvissen graag in het echt willen zien maar te dichtbij is toch iets te stoer, over hun gezamenlijke thuis IJsland waar ze de walvis voor het eerst ontmoetten en vooral horen! Of hoe kwetsbaarheid en kracht met elkaar verstrengeld zijn.

Stephanie Langerock

De Belgische commissaris bij de Internationale Walvisvaartcommissie en de Commissie voor de Instandhouding van de Mariene Fauna en Flora van Antarctica geeft op Closer een TED Talk over de slechte toestand van de walvis.

Dj's Jean Le Rouge & Tom Barman

Geen Closer Festival zonder afsluitende danspartij. Na de performances gooien we de zeebenen los op dj-sets van Tom Barman en Jean Le Rouge. Of hun sets ook naar Moby Dick zullen verwijzen laten we in het midden, dat het een goei foaf gaat worden staat als een paal boven water.

Oeps.. dit event is voorbij.

Bekijk event
Bekijk kalender