>> M HKA en De Studio slaan handen in elkaar

 

In Antwerpen slaan het Museum voor Hedendaagse Kunst (M HKA) en kunstencentrum De Studio de handen in elkaar. Beide huizen gaan op lange termijn samenwerken om de kloof tussen podiumkunsten en beeldende kunsten te dichten en willen zo inspelen op de verwachtingen van een divers en internationaal publiek.


Met deze unieke samenwerking willen het M HKA en De Studio het cultuuraanbod hedendaagser en dynamischer maken. Het M HKA geniet internationaal een sterke reputatie en vond de voorbije jaren een steeds breder publiek met zijn nieuwe profilering. De Studio is gehuisvest in de voormalige Studio Herman Teirlinck aan het Mechelseplein en is met een mix van theater, dans, muziek, literatuur, festivals en debatten een breed podium voor een jong publiek en een centrum voor jong talent. Met meer dan 75.000 bezoekers in 2018 vormt De Studio een van de grootste bottom-up initiatieven in Vlaanderen.

 

Cinema Zuid verhuist naar De Studio

Het samengaan van beide cultuurhuizen zal de huidige werking versterken en opent de deur voor nieuwe initiatieven. Zo zal vanaf eind augustus Cinema Zuid - de filmwerking van het M HKA - verhuizen naar De Studio en daar deel worden van een volledig nieuwe film- en beeldprogrammatie. In De Studio werden onlangs twee gloednieuwe filmzalen gebouwd, met een capaciteit van 50 en 160 personen.

De vaste formats van Cinema Zuid zoals Reeksen, Filmhistories en Off-stream blijven behouden en worden verder uitgewerkt met oog op de actualiteit en het moderne publiek. O.a. spraakmakende documentaires, animatiefilms, experimentele films en cultklassiekers zullen terugkomen in het filmaanbod in De Studio.

 

M HKA krijgt nieuw gebouw

In 2026 verhuist het M HKA naar een nieuw gebouw op de site waar momenteel het Hof van Beroep staat. Met de ruimte die het nieuwe gebouw zal bieden kan het M HKA niet alleen een volwaardige vaste collectie huisvesten, maar wordt het museum ook een ontmoetingsplek voor kunstenaars en publiek waar verschillende evenementen kunnen plaatsvinden.

De komende maanden werken het M HKA en De Studio nauw samen om de nieuwe werking vorm te geven. Beide organisaties willen zich in de nieuwe werking voornamelijk focussen op performance, cross-overs tussen podium en museum, debatten en ontwikkeling van nieuwe evenementen en talent. Zowel het M HKA als De Studio willen ook de banden met kunstenaars, festivalorganisatoren, stedelijke netwerken en producenten blijven versterken.

Marc Verstappen, algemeen directeur & Amelie Aernaudts, hoofd programma van Villanella, de vzw achter De Studio: “Wij zien dit project als een spannend avontuur. De samenwerking met M HKA versterkt de inhoudelijke werking van onze cinema, verbreedt het perspectief op beeldcultuur bij jonge mensen en vergroot de internationale dimensie. Wij kijken ernaar uit om bijvoorbeeld hiphopfestival Steez in het museum te tonen en Marcel Broodthaers in De Studio te verwelkomen. Het is een opwindende gedachte om een open samenwerking op te bouwen die kan landen in een nieuw museum.”

Bart De Baere, algemeen directeur van het M HKA & Josine Buggenhout, programmator Cinema Zuid: “Zes jaar is een lange aanlooptijd naar een nieuw museum maar ook erg kort als we in 2026 een museum voor de toekomst op internationaal niveau willen openen. Dat museum zal zowel duurzaam als flexibel moeten zijn. Voor die flexibiliteit kunnen we van De Studio veel leren. We zijn blij in hen een structurele partner te hebben gevonden.”

Eind juni maken het M HKA en De Studio de details van hun nieuwe plannen bekend. Op 29 augustus worden tijdens een feestelijke openingsweek de deuren officieel geopend voor publiek.