Loading
Matrix

1999

1999

Wat zat er toch in het water in 1999? Er was de angst dat de wereld zou vergaan. Vrees voor de Y2K- bug, die klokslag 2000 een digitale kortsluiting zou veroorzaken. Kortom, het einde was nabij.

Mensen leefden echt on the edge’ als je het lef en de bravoure van de filmwereld bekijkt. 1999 bracht ons blockbusters als Fight Club en The Matrix, die een wereldwijde cult veroorzaakten en een inspiratiebron waren voor vele filmmakers. Maar ook The Wind Will Carry Us, Rosetta en Magnolia werden in hetzelfde jaar gecreëerd.

Het magische filmjaar 1999 teleporteert ons naar een tijd waarin film en cinema nog onlosmakelijk verbonden waren. Je had net dvd’s, nog VHS en videotheken, maar de filmbeleving was vooral geconcentreerd in de bioscoop.

Tijdens de jaren 90 kreeg de onafhankelijke filmindustrie een boost om tegenwicht te bieden aan grote studioproducties, computereffecten openden de deur naar een wereld van tomeloze visuele mogelijkheden, de dvd verzekerde dat elke film ook na de bioscooprelease geld bleef opleveren en met films zoals Pulp Fiction (’94) werd duidelijk dat B‑films niet de anti- maar de nieuwe canon waren. Maar zoals de geschiedenis ons leert, creëert elke beweging bijna automatisch haar tegenbeweging. Zo ook hier: het Deense Dogme 95-verbond schreef film vanaf midden jaren 90 een rauwe en schaarse beeldtaal voor.
Deze zelfopgelegde beperkingen zouden cinema opnieuw’ uitdagend maken.

De filmproductie in 1999 bevindt zich dan ook op het scherp van de snee, tussen sensationele overvloed en grimmig realisme in. De perfecte voedingsbodem voor een filmreeks als ode aan de 20ste verjaardag van dit uitzonderlijke filmjaar.