Loading
Pop cult banner

POP/CULT

POP/CULT

Hoe popcultuur onze beeldvorming en perceptie van de realiteit beïnvloedt, dat wordt meteen duidelijk als iemand de zinnetjes phone home” of I’ll be back” opvangt. Een blik van herkenning, het gevoel van begrepen worden door een collega-nerd. Vele bioscoopgangers herinneren zich de perplexe gezichtsuitdrukking van Roy Scheiders Sheriff Brody uit Jaws, wanneer hij voor het eerst de haai in volle glorie ziet en aangeeft dat zijn collega haaienjagers are gonna need a bigger boat”. Het zijn vooral de blockbusters die opgenomen worden in het collectieve geheugen. Deze films overstijgen hun makers, zijn niet (of net zéér) gebonden aan een tijdsgeest en kregen wortels in ons bewustzijn. Deze films worden publiek domein.

Het is binnen dat domein dat theatermakers Robbert Vervloet en Ephraïm Cielen in de voorstelling Terminator Too aan de slag gaan.
Ze dompelen zich onder in de wereld van de blockbusters en maken hun ideale film, een montage van de beste films die ze ooit zagen. Deze productie is een ontsnappingspoging van twee filmfreaks. Met een zelfgeknutselde soundtrack en special effects, kostuums uit cornflakesdozen, spectaculaire gevechtschoreografieën en filmquotes van vroeger en nu spelen ze scènes uit voor hen levensbepalende films na. Maar waarom die ultieme vlucht uit de werkelijkheid? En waar ligt de grens tussen realiteit en fictie?

De originele blockbusters en een uitbreiding op hun selectie, kan je bij De Cinema bekijken. Dit najaar koppelen we POP/CULT aan de voorstelling Terminator Too. We onderzoeken de invloed die de beeldtaal van films zoals Top Gun, The Terminator, Jurassic Park, Star Wars en Rocky hebben op de kijker van toen en nu. Maar we breken het genre open door de pivotale films te koppelen aan hun voorgangers, zoals de filmserie Fantômas of The Mark of Zorro (met Douglas Fairbanks als de toenmalige actieheld à la Tom Cruise). Maar ook hun navolgers, zoals The Dark Knight en John Wick, komen aan bod.

De theatermakers lieten zich inspireren door de Amerikaanse documentaire The Wolfpack. De docu focust op een gezin met zeven kinderen, die thuisgeschoold worden door hun moeder en niet uit hun appartement mogen van hun vader. De kinderen leren de wereld kennen via films, die ze ook naspelen. Totdat een van hen uiteindelijk besluit uit te breken. De rest volgt en zo zetten de kinderen hun eerste stappen richting echte wereld, in ware Reservoir Dogs-stijl met Ray-Bans en strak in het pak. The Wolfpack is de sleutelfilm van deze reeks, die bevraagt wat de weergave van de werkelijkheid’ in films doet met de (jonge) kijker.